20-08-2019

De pups van Splash en Joppe worden gevaccineerd voordat ze naar hun nieuwe eigenaren gaan. Wij kiezen er bewust niet voor om de pups eerst te titeren (met een titerbepaling wordt de hoeveelheid antistoffen in het bloed gemeten). Hiervoor hebben we de volgende redenen.

Ook met een titerbepaling valt vooraf niet te voorspellen of een vaccinatie gaat aanslaan. Moderne puppyvaccins werken ook al als er nog antistoffen aanwezig zijn die de pup van de moeder heeft meegekregen. Alleen als er nog te veel antistoffen van de moeder zijn, werkt de vaccinatie niet. Maar hoeveel 'te veel' is, verschilt per pup en per vaccin. En inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat een vaccinatie wel degelijk een positief effect kan hebben als er nog te veel antistoffen van de moeder aanwezig zijn. Een zgn. priming-effect zorgt er dan voor dat een volgende vaccinatie beter aanslaat.

Daarnaast is VacciCheck een sneltest die geen exacte uitslag geeft, maar een indicatieve test. Een echte titerbepaling wordt in een laboratorium gedaan maar in verband met de doorlooptijd is dat niet praktisch voor een pup.

Vorige maand nam Gerja deel aan een webinar over VacciCheck, de sneltest waarmee een indicatie wordt gegeven van de hoeveelheid antistoffen tegen bepaalde ziektes. De webinar werd georganiseerd door Biogal Galeb Labs, het bedrijf dat VacciCheck produceert. De spreker was professor Richard B. Ford, een Amerikaanse expert op het gebied van vaccineren en immuniteit. Hij zei desgevraagd het volgende over het titeren van ongevaccineerde pups: "There is little clinical indication to test for antibody levels in dogs/cats prior to starting the initial vaccination series (usually between 6 and 8 weeks of age).  Qualitative and quantitative testing methods could detect maternal antibody giving a “positive” test result.  But maternal antibody is “passive” and is in a state of progressive decline within the first few days of life.  Furthermore, a “positive” antibody test result in a young puppy is not necessarily a reliable indicator that the pup has “protective’ levels of maternal antibody." Net als de Nederlandse expert Herman Egberink van de Faculteit Dierengeneeskunde geeft Ford dus aan dat de wetenschappelijke onderbouwing voor het titeren van pups ontbreekt.

In de wetenschap dat in Nederland nog regelmatig honden overlijden aan parvo en hondenziekte (distemper) volgen wij daarom het advies van internationale experts en worden onze pups regulier gevaccineerd. Deze werkwijze is ook conform het fokreglement van de rasvereniging.

We hebben 21 gasten online