23-06-2022

Sinds kort kunnen tollers worden getest op CDMC: Cerebellar Degeneration and Myositis Complex. Dit is een ernstige neurologische aandoening die begin dit jaar voor het eerst opdook in Nederland. Symptomen zijn onder andere onderontwikkelde spieren, spierkrampen en verlies van balans en coördinatie. De verschijnselen zijn al voor het eerste levensjaar zichtbaar, in Nederland zijn twee pups overleden aan deze aandoening. De prognose is onzeker, ook over behandeling is nog niks bekend.

Positief is dat Laboklin Duitsland al een DNA-test heeft ontwikkeld en dat de ziekte autosomaal recessief vererft. Dat betekent dat een hond alleen ziek kan worden als beide ouders de mutatie doorgeven. Een drager wordt zelf niet ziek maar mag in de fokkerij niet worden gecombineerd met een andere drager.

Wij vinden het belangrijk dat de omvang van deze aandoening zo snel mogelijk in kaart wordt gebracht. Daarom hebben we Joppe, Splash en Fozzy laten testen bij Laboklin. Gelukkig zijn ze alle drie vrij. Omdat Joppe en Splash vrij zijn, zijn Susie en haar nestgenoten vrij uit geboorte en hoeven die niet getest te worden.

Meer weten over deze aandoening of de mogelijkheid om te testen? Hiervoor kun je terecht bij de rasvereniging via

21-06-2022

Van Jan, Nienke, Stijn en Kas kregen we het volgende bericht.

Wij hebben na 9 jaar veel geluk en enorm plezier van onze lieve, trouwe Sam afscheid moeten nemen.  Sam was een teamplayer in ons gezin, gek op ballen, zwemmen en actie.

We hebben ontzettend met elkaar genoten. 

Sam (Believe in Me Under the Red Sky) was een zoon van Meagan en Arie. Wij wensen zijn baasjes veel sterkte met dit grote verlies.

Sam

21-05-2022

Deze week hebben we voor Splash de titel Internationaal Showkampioen (CIE) aangevraagd bij de FCI. Vorig weekend behaalde ze het laatste punt in het Duitse Lingen. Voor deze titel moet een hond 4 x een internationaal kampioenschapspunt (CACIB) hebben behaald in 3 verschillende landen. Het CACIB wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef (m.u.v. jeugd en veteranen).

Een maand geleden ging de aanvraag de deur uit voor Fozzy. Als deze twee aanvragen zijn verwerkt, hebben we maar liefst 10 honden die Internationaal Showkampioen zijn. Toen deze titel mogelijk werd voor retrievers was onze Tess de eerste Nederlandse toller die CIE werd. Daarna volgden Tango, Arie, Chuck, Joppe, Luna, Dawn en Zoë. En nu komen Fozzy en Splash daar dus bij en komt het totaal op 10.

Cie

We hebben 28 gasten online