Vuurwerk-angst? Wat wel en niet doen op het moment dat hond bang is!
Als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, zou je eigenlijk vanaf oktober al bezig moeten zijn met training om hem te helpen om met die angst om te gaan. Stel dat je een goede reden hebt dat je dit nog niet gedaan hebt, dan is het handig te weten wat je wel en niet moet doen op de momenten dat je hond bang is voor vuurwerk (of onweer bv.)
Als eerste is het belangrijk er bij stil te staan, dat iedere hond een manier heeft om met angst om te gaan. Hoe een hond reageert, verschilt per individu maar de meest voorkomende reacties zijn: - Vluchten/verstoppen/ontwijken - Bevriezen - Vechten Meestal proberen honden die bang zijn voor vuurwerk, zich ergens te verstoppen. Als je aan deze natuurlijke behoefte kunt voldoen, wordt de angst voor de hond meer beheersbaar. Bang zijn voor vuurwerk is één ding, maar als je er dan ook nog niet op de een of andere manier aan kunt ontkomen of het minder erg kunt maken, wordt het alleen maar erger. Bied je hond daarom de gelegenheid om te schuilen of zich te verstoppen op een plek die je hond uitkiest. Stop hem niet pardoes in de bench, omdat jij denkt dat dat een prima plek is! Natuurlijk kan de bench prima als veilige plek fungeren, maar dan alleen als je hond dat ook als zodanig ziet. Geef hem de gelegenheid om zelf iets uit te zoeken, zoals de badkamer, onder een tafel of bank/kast, onder de trap, ergens in de hoek. Maak van die plek zo veel mogelijk een holletje, waar zo weinig mogelijk prikkels binnen komen, bijvoorbeeld door er een deken over heen te doen. Weet je niet wat zijn veilige plek is? Creeer er dan een voor hem waar je hem altijd zijn eten geeft, drinken neerzet, koekjes geeft. Zodat hij daar al positieve associaties mee heeft. NIET dwingen, want dat werkt averechts. Ontneem je hond op geen enkele wijze de toegang tot die plek als hij bang is. Dat betekent dus ook, dat je er voor zorgt dat je hond thuis is tijdens het vuurwerk! Vanzelfsprekend hoor jij daar ook bij, hoe vervelend dat misschien ook is als je ool wel graag naar een nieuwjaarsfeestje zou willen. Jouw rol kan namelijk, naast het bieden van een goede verstopplek, cruciaal zijn!
Tot een aantal jaren geleden was het advies bij een bange hond; negeren! Maar inmiddels zijn daarover inmiddels verschillende meningen. Wat eigenaren namelijk vaak doen, is niet het gedrag negeren maar de hond. En dat is een levensgroot verschil! Het beste dat je kunt doen, is het gedrag van je hond negeren maar de hond zelf niet. Dat klinkt misschien cryptisch, maar wat ik bedoel is dat je gerust je hond mag steunen en begeleiden door hem te laten merken dat je er voor hem bent. Hem eigenlijk toe te staan dat JIJ zijn veilige verstopplek bent in plaats van een andere plek. Wat daarbij belangrijk is, is dat je niet overdreven veel aandacht schenkt aan zijn angst. Dus niet heel erg aaien, troosten etc. Maar wel hem tegen je aan laten liggen, je hand op hem leggen, gezellig met hem kletsen of proberen hem af te leiden. Daarmee help je hem om het vuurwerk (of onweer etc.) minder eng te vinden. Als je de hond negeert, wat nog vaak het advies is, is hij helemaal op zichzelf aangewezen. Hij kan niet bij jou terecht (wat voor veel honden die normaal wel bij hun eigenaar mogen liggen, heel raar is!) en moet het helemaal zelf opknappen. Daar wordt zijn angst echt niet minder van….
Wat te doen op het moment dat je hond bang is voor vuurwerk: • Bied hem een schuilplek, die hij zelf prettig vindt • Leg er een deken over heen, probeer het zo geluidsdicht mogelijk te maken (in de badkamer?) • Leg een t-shirt met jouw geur in die veilige plek, zodat hij zich veiliger voelt • Geef hem gelegenheid bij jou steun en contact te zoeken, door hem toe te staan fysiek contact te maken of gezellig met hem te kletsen (hee, kom je bij me zitten? Gezellig! Hoor je van alles? Niet erg, komt goed!) • In zijn eigen vertrouwde omgeving blijven, met jou als steun • Ondersteunen met reguliere medicatie en/of natuurlijke middelen. Lees daarover dit artikel. • JEZELF EEN SCHOP ONDER JE ACHTERSTE GEVEN en vanaf januari gaan trainen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling volgend jaar een minder grote hel is voor je hond!
Wat niet doen op het moment dat je hond bang is voor vuurwerk: • Hem dwingen in een bepaalde ruimte te zijn of hem geen toegang geven tot zijn favoriete ruimte • Hem negeren • Overdreven aandacht geven aan zijn angst (ah, dat is eng he, ja… kom maar hier hoor…. wat zielig….Is ook wel eng he?…) • Hem alleen laten tijdens de jaarwisseling • Met hem naar een andere plek gaan dan zijn eigen vertrouwde omgeving
Dit artikel is het tweede uit een serie van drie over vuurwerkangst. De andere twee artikelen gaan over de training als je hond bang is voor vuurwerk en over ondersteuning met reguliere medicatie en/of natuurlijke middelen.
Dit artikel is geschreven door gedragstherapeut Monique Bladder. Overname is zonder toestemming niet toegestaan, het vermelden en doorverwijzen naar dit artikel vanzelfsprekend wel.