Na Amsterdam was er recent ook in Groningen een oproep om hondenshows te verbieden. Een petitie tegen hondenshows werd ruim 10.000 keer ondertekend. Omdat de argumenten van tegenstanders op z’n minst twijfelachtig zijn, is het tijd voor een tegengeluid.

'Bol van de stress'
Volgens tegenstanders zijn hondenshows 'uitermate stressvol' voor honden en worden honden op een show belemmerd in het vertonen van ‘natuurlijk gedrag’. Hoe gaat het in de praktijk? Onze honden vinden het geweldig om mee te gaan naar een show. Het is voor hen een gezellig dagje uit met de baas. Het heeft ook geen enkele zin om een hond in te schrijven die een show niet leuk vindt. Zo'n hond zal namelijk nooit hoog eindigen en met een inschrijfgeld van 55-60 euro per hond per show zou de baas wel gek zijn om die hond elke keer mee te nemen.

De stress zou bestaan uit lawaai, drukte en het feit dat de hond wordt aangeraakt door 'vreemde mensen'. Lawaai en drukte zijn tot op zekere hoogte correct. Dat zou betekenen dat honden ook niet mee kunnen naar een drukke winkelstraat of evenement, niet kunnen functioneren in een gezin met kleine kinderen, enz. Gelukkig kunnen honden zich goed aanpassen en hebben de meeste exemplaren daar geen enkele moeite mee. Het lawaai op een behendigheidswedstrijd is trouwens een stuk groter dan op een show, die tak van sport dan ook maar verbieden?

De enige buitenstaander die de hond aanraakt, is de keurmeester. En dat is iemand die honden gewend is en weet hoe je ze moet benaderen. De keurmeester kijkt naar het gebit en voelt aan de rug en de poten. Vervolgens mag de hond een paar rondjes lopen en moet een paar minuten stilstaan terwijl de beoordeling van de keurmeester wordt opgeschreven. Dat is alles.

Natuurlijk gedrag?
Dan hebben we nog het 'natuurlijk gedrag' dat tegenstanders van shows graag willen zien. Helaas leggen ze nooit uit wat daarmee wordt bedoeld. Wij hebben bijvoorbeeld zelf een ras (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) dat gefokt is voor de eendenjacht. Zou het de bedoeling zijn van de Partij voor de Dieren dat alle tollers in Nederland massaal op eenden gaan jagen? Waarschijnlijk niet. Misschien bedoelen ze het gedrag dat de wolf vertoont? Daar stammen onze honden immers vanaf. Er wonen zo'n 1,5 miljoen honden in Nederland. Moeten we die allemaal buiten loslaten zodat ze zelf hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen in de natuur? Ook dat zal niet de bedoeling zijn.

'Showwinnaars zijn kneuzen'
Tegenstanders koppelen hondenshows aan het fokken van zieke en misvormde honden. Dat is een ernstige beschuldiging. Er zijn inderdaad rassen waarbij de uiterlijke kenmerken een gezondheidsrisico opleveren, bijvoorbeeld de rassen met platte neuzen. Maar bij het overgrote deel van de rashonden speelt dit helemaal niet. Er zijn meer dan 300 hondenrassen en het grootste deel heeft gelukkig een volkomen normale neus, rechte poten, geen rimpels en geen overmatige beharing.

Bovendien, de genoemde gezondheidsproblemen van die rassen doen zich net zo goed voor bij de zogenoemde look-alikes, rashonden zonder stamboom. De Raad van Beheer gaat er vanuit dat tweederde van de rashonden geen erkende stamboom heeft en om die reden dus ook nooit zal deelnemen aan een hondenshow. Welk probleem zou dan precies opgelost worden als hondenshows worden verboden?

Financiëel voordeel?
Ook zouden fokkers naar shows gaan om zelf financieel voordeel te behalen: pups van kampioenen worden duur verkocht en de kampioensreu wordt een populaire dekreu. Ook dat is uit de lucht gegrepen. Om weer bij ons eigen ras zelf te blijven: de tollerpups zonder stamboom die op dit moment via Marktplaats worden aangeboden, kosten 850 euro. Dat zijn pups van ouders die nooit op een show zijn geweest. Wij fokken met stamboom, bezoeken veelvuldig shows en hebben diverse kampioenen. Onze pupprijs is 900 euro. 1 keer raden wie meer geld overhoudt....

Natuurlijk willen we gezondheidsproblemen niet bagatelliseren maar feit is dat de honden die op een show komen, uitstekend worden verzorgd door hun eigenaar. Want een bange hond of onverzorgde hond heeft niks te zoeken op een show. Wie de moeite zou nemen om zelf eens een show te bezoeken zal zien dat het vooral gezellig is voor eigenaar én hond.

Elk jaar komen er zo'n 70.000 pups vanuit het buitenland naar Nederland, het grootste deel is onder erbarmelijke omstandigheden geboren in Oost-Europa en wordt door handelaren hier verkocht. Vaak gaat het om rashonden zonder stamboom die op Marktplaats worden aangeboden. Als organisaties als Dier & Recht en Partij voor de Dieren daadwerkelijk zijn geïnteresseerd in het welzijn van honden, kunnen ze misschien beter daar hun energie in steken.

Gerja Slomp
Kennel Under the Red Sky